Binnenkort kunnen we “genieten” van een propagandareeks over Filip van België op de VRT. In 4 afleveringen wordt een te mooi beeld van de oudste zoon van Albert II geschetst. In die reeks wordt ook divere malen een loopje met de waarheid genomen. Dat is logisch aangezien het om een propagandareeks gaat.


Dat er gelogen wordt over een lid van de monarchie, is een zaak. Maar in de reeks wordt ook een journalist onterecht en onfair aangevallen.

Laten we eerst even de context schetsen. Eind 2004 is Filip in China. Papa Albert is koning. Filip mag de handelsmissies begeleiden. Tijdens een gesprek met Story haalt Filip zwaar uit naar het Vlaams Belang. Journalist is Louis van Raak, een oude rot in de royaltyverslaggeving. “De prins moest duidelijk iets kwijt. Door de jaren heeft hij vertrouwen in mij gekregen”, vertelt Van Raak hierover.


Het interview vindt plaats tijdens het galadiner op de Chinareis. “Ik vond dat de prins een heel mooie toespraak had gehouden, en vertelde dat aan (Filips) adviseur Ghislain D’Hoop.” Die suggereert Van Raak om de prins proficiat te gaan wensen. “Ik zat tussen de prins en de prinses in gehurkt, toen hij begon te spreken”, zegt Van Raak.


De prins vertelt dat hij vindt dat het heel goed gaat met de handelsmissie in China. Hij vindt dat in het verleden de gewesten te vaak elk hun eigen belangetje verdedigden in buitenlandse missies, en dat ze daardoor afgleden. “Hier gaat het goed”, zegt hij. “Ik heb niets tegen de regionalisering. Integendeel, want het is een verrijking van ons land dat ieder gewest zich op zijn manier kan ontplooien. Maar laten we het gekissebis thuis doen, binnenskamers. In het buitenland moeten we uit één mond spreken. Anders is het gedaan met België, dan bestaan we niet meer. En wie aan België komt, komt aan mij. Ik ben een taaie.”


En dan komt zijn uitval tegen het Vlaams Belang, omdat die partij België wil kapot maken, volgens de prins. “Sommige mensen en partijen, zoals het Vlaams Belang, zijn tegen België en willen ons land kapotmaken. Welnu, ik kan u verzekeren dat ze dan met mij te maken zullen krijgen. En vergis u niet: als het moet ben ik een taaie. Ik laat niet zomaar over me heen wandelen.” Van Raak: “Filip vroeg om dit te schrijven.” Meer: “U mag dit schrijven”, zegt hij tot tweemaal toe. “Daarna praatte ik erover met Filips adviseur D’Hoop, die bevestigde dat ik het mocht schrijven, omdat de prins het zo duidelijk gezegd heeft.”
Van Raak: “Ik heb ook letterlijk gezegd: ‘Als ik dit nu doorbel naar België, is het morgen voorpaginanieuws.’ Ik heb dat niet gedaan en gewacht. We zijn nog drie dagen in China gebleven. Er zijn dus nog verschillende kansen geweest om me er opnieuw over aan te spreken. Dat is niet gebeurd”, verklaart Van Raak later in De Morgen.


De scherpe uitval van de kroonprins én de toestemming van diens adviseur om Filips woorden te publiceren in een van de populairste magazines in Vlaanderen, is uniek in de geschiedenis van het Belgisch koningshuis en is de zwaarste blunder van de kroonprins én zijn entourage tot op vandaag.


Vandaag neemt de vroegere woordvoerder van koning Boudewijn, Marc Van Craen, de journalist in die reeks op de VRT onder vuur: “Ik vond persoonlijk dat hij (Van Raak) dat niet had mogen publiceren, want de prins zat daar volledig buiten het kader dat hem toegemeten is.” Dat is onzinnig aangezien Van Raak een zeer voorzichtige houding had aangenomen. De enige persoon die blunderde was de man die het niet kan. En zijn adviseur…