Bestek 2020/AT011 met als onderwerp ‘Aankoop van individuele dienstwapens voor de lokale politie Leuven’ werd onlangs gepubliceerd in het Bulletin der Aanbestedingen.

Het voorwerp van de opdracht behelst één perceel (aankoop) met volgende onderverdelingen:

– de aankoop, het graveren en de levering van 330 individuele dienstwapens voor PZ Leuven
– de aankoop, het graveren en de levering van 4 inerte wapens (Een inert wapen is een wapen dat in alles op het originele wapen lijkt. Het enige wat onmogelijk zal zijn, is het slaghoedje van een patroon in een kamer te percuteren. De rode kleur van het wapen is typisch.)
– de aankoop, het graveren en de levering van 12 wapens voor markeermunitie (Het gaat om een versie van het wapen waarbij gebruik kan worden gemaakt van specifieke markerende oefenmunitie. Er mag geen mogelijkheid bestaan om echte munitie af te vuren met het wapen.)
– het inschrijven van alle wapens in het Belgisch Wapenregister
– opleiding wapenmaker voor het nieuwe type wapen (3 personen)
– aankoop van reserveonderdelen van het nieuwe type wapen
– het overkopen van de huidige dienstwapens Glock 17 en collectieve wapens MP5
(geraamd aantal: 250 Glock 17 Generatie 1 + 35 Glock 17 Generatie 3 + 20 stuks MP5)
– het uitschrijven van de wapens (Glock 17 en MP5) uit het Centraal wapenregister.

De nieuwe wapens moeten een kaliber 9mm (9×19) hebben. Door de ergonomie is het wapen zowel door links- als rechtshandige politieagenten te gebruiken en de automatische schotpositie mag niet mogelijk zijn.
Nog een boodschap voor de gangsters van Leuven en omstreken: de oude Glocks worden niet weggedaan vooraleer de nieuwe pistolen operationeel zijn…

(Thierry Debels)