Obscure Luxemburgse postbusfirma levert Goffin(voorlopig) alleen maar lucht.

Waarom verbaast ons dit niet? Het postbedrijfje waarvan minister Goffin niet wilde dat er veel over geweten was, is te laat met de levering van 15 miljoen bestelde mondmaskers. Het Genste bedrijf Tweed & Cottons kwam haar verplichting wel na en leverde al 1 miljoen stoffen mondmaskers. Dit weekend zou de rest van levering volgen, zo’n 2 miljoen stuks.

Maar hoe zit het met het Luxemburgs bedrijfje van de Frans-Italiaanse voetbalmakelaar, de Franse restauranthouder en de Jordaanse zakenman? Zij gingen met de beste besteldienst van het land – woorden van minister Koen Geens – in zee voor 37,5 miljoen euro: dat is 2,5 euro per masker.

“Zijn we honderd procent zeker dat ze er zullen zijn?”, stelde Goffin zich de vraag. “Ik hoop het. We hebben alles gedaan wat mogelijk was. Ik kan in ieder geval garanderen: we betalen geen enkel masker dat niet in orde is.” 

Nja, dan zit het land nog altijd zonder de beloofde maskers. Het schijnt minister van Defensie Philippe Goffin weinig te kunnen schelen. De man blijft lachen en antwoordt alleen als hij daar zin in heeft. Hij vindt niet dat het land alles hoeft te weten. Het Luxemburgse Avrox hangt een boete boven het hoofd als zij hun verplichtingen niet nakomen. Hoeveel die boete bedraagt, wil Goffin niet aan onze neus hangen. Laten we hopen dat ze in dat geval de zaakvoerders kunnen vinden.

Maar goed, we gaan ervan uit dat alles toch nog goed komt. Is het dan opgelost? Nou, men weet nog niet hoe men de maskers zal gaan verdelen. Wellicht is dat niet de bevoegdheid van Goffin maar van één van de vijf andere mondmasker-ministers.