En daarom biedt het merk voorlopig nog geen volledig elektrische auto’s aan.

Tesla toonde dat het kan en tegenwoordig zijn er wel meer auto’s die een volledig elektrische aandrijving hebben. Lexus heeft enkel een paar hybrides in de toonzaal staan.

Volgens Yoshihiro Sawa, de grote baas van het merk, is dat omdat de wereld nog niet klaar is voor elektrische voertuigen. “Het opladen duurt nog te lang en de actieradius is relatief kort. Voor mensen die hun elektrische auto gebruiken voor het dagelijkse woon-werkverkeer is dat geen probleem, maar wel voor zij die lange afstanden willen afleggen of erg afgelegen wonen. Dat strookt niet met de filosofie van Lexus: Freedom of Movement.

Daarenboven ziet Yoshihiro het nut niet van een volledig elektrische aandrijving. “Stel je voor dat we vandaag plots allemaal elektrisch gaan rijden: dan is dat niet goed voor het milieu. Zolang er geen goede manier gevonden wordt om de accu’s van die wagens te recycleren, zijn die erg schadelijk voor het milieu. De cellen van de hedendaagse batterijen verliezen ook relatief snel hun capaciteit, waardoor het accupakket ooit vervangen zal moeten worden tenzij je kan leven met een korter wordende actieradius. Maar met de technologie die we vandaag hebben, zijn elektrische auto’s niet per se beter voor het milieu dan auto’s met een verbrandingsmotor.”

Yoshihiro wil maar pas mee op de volledig elektrische trein stappen wanneer er wat gedaan kan worden aan beperkte actieradius en er een manier gevonden is om de accu’s op milieuvriendelijke wijze te recycleren.

Dat is enerzijds een beetje raar. Onlangs stelde het merk namelijk de Lexus LF-1 voor. Een conceptcar waarvan ze zeiden dat de productieversie ervan tegen 2020 in de toonzalen zou staan. Ook met volledig elektrische aandrijving. Zouden ze van plan zijn om de aangehaalde issues in amper twee jaar tijd op te lossen?

Onder enkele foto’s van die conceptauto.

1

Image 1 of 14

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.