N-VA en Vlaams Belang maken van de nieuwe abortuswet een breekpunt.

Op het liberale schip is het pompen of verzuipen. Driemaal werd het midscheeps getroffen door de drie andere grote Vlaamse partijen. CD&V beschuldigde eerder vorige week de MR van woordbreuk omdat zij hun leden vrij laten om te stemmen over de nieuwe abortuswet. In het weekend kregen ze daarbij de expliciete steun van Vlaams Belang en N-VA.

Bart De Wever – die vanop het kerkhof de Vlaamse feestdag vierde – doorbrak de stilte en liet in klare taal verstaan dat zij niet aan tafel zullen gaan zitten met een partij die de nieuwe abortuswet goedkeurt.

Vlaams Belang haalt een ander troef uit de mouw en wil een belangenconflict indienen rond de abortuskwestie. “De boodschap van de Franstaligen is duidelijk: ofwel rammen we Vlaanderen een regering door de strot die het niet wil, ofwel rammen we aparte wetten door de strot die Vlaanderen niet wil. Er is absoluut geen draagvlak in Vlaanderen voor dit radicale voorstel tegen menselijk leven”, zegt Chris Janssens, fractieleider voor het Vlaams Belang in het Vlaams Parlement.

Een belangenconflict kan ingediend worden als het ene parlement zich ernstig benadeeld voelt door een voorstel in een andere wetgevende assemblee. CD&V, N-VA, Vlaams Belang en Open Vld hebben samen een ¾ meerderheid en kunnen met een belangcoflict het stemmen van de abortuswet voor 60 dagen laten opschorten. Met andere woorden: Open Vld zal moeten kiezen: een federale regering of de nieuwe abortuswet. Eendracht maakt macht.