Het coronavirus houdt van zangers en zangeresjes

 

Zweedse onderzoekers wilden achterhalen of zingen in tijden van corona gevaarlijk is. Wetenschappers van de Universiteit van Lund lieten twaalf gezonde proefpersonen en twee besmette mensen enkele liedjes zingen in een trechter. Bedoeling was om na te gaan hoeveel virusdeeltjes tijdens het zingen werden verspreid.

Men is er al langer van overtuigd dat aerosolen het virus verspreiden, maar onderzoeken ernaar willen mekaar wel eens tegenspreken. In Zweden kwamen ze tot de conclusie dat vooral het luidkeels zingen en het sterk aanzetten van medeklinkers ervoor zorgt dat het virus wordt verspreid. Vooral b’s en p’s zijn gevaarlijke medeklinkers die flink wat speeksel lanceren.

Laat ‘Happy Birtday’ nu net een van de weinige nummers zijn die iedereen uit volle borst durft aan te zetten. Sommige deeltjes die vrijkomen zijn zo groot dat ze maar enkele centimeters of decimeters ver komen. Andere deeltjes vliegen soms wel minutenlang door de ruimte”, vertelt Malin Alsved van de universiteit van Lund. “Dat kan gevaarlijk zijn wanneer een van de zangers besmet is met het coronavirus.”

Gaan we zingen verbieden? Liever niet. Zing, maar zing met mate(n).