Het geloof krijgt tegenwoordig klappen vanuit alle hoeken, maar helaas ook veel vrouwen uit Aziatische landen. In India alleen al worden er elk uur vier vrouwen verkracht.

In Nepal gebruiken sommige gelovige dames voortaan geen goddelijke hogerhand om zich te verdedigen, maar enkel hun eigen handen zijn voldoende om je op de knieën te krijgen. Maak kennis met de nonnen uit het Druk Gawa Khilwa-klooster afkomstig uit het Himalaya-gebergte. Deze toegewijde vrouwen dragen geen nonnenkleed met bijhorend kapje, maar een kastanjebruin vechtsportgewaad.

Want elke ochtend staan ze op om vier uur om deel te nemen aan de dagelijkse kung fu-trainingen. Niet alleen leren ze hoe hun mannetje te staan, maar ze worden ook onderworpen aan Engelse lessen, de basisbeginselen van het ondernemerschap en zelfs opleidingen tot elektricien of loodgieter. Inmiddels wonen er zo’n 400 nonnen uit Bhutan, Nepal, India en Tibet samen in het klooster, en veel van hen spreken meerdere talen. Hun werkterrein strekt zich uit over duizenden kilometers in de Himalaya, waar ze mensen bewust maken over een groot aantal onderwerpen, zoals de verontreiniging van het gebied tot mensenhandel. Maar ze verzorgen ook de zieke dieren en geven opleidingen eerste hulp aan de dorpelingen.

De nonnen hopen dat dankzij de krijgskunst ze meer respect zullen oogsten en dat de conservatieve houding naar vrouwen toe in het land, zal veranderen. Want helaas moet de vrouwelijke bevolking in deze streken nog steeds veelvuldige verkrachtingen ondergaan en die dan nog eens meestal ongestraft blijven. Veel misbruikte vrouwen durven er geen bekendheid aan te geven, omdat ze bang zijn dat de eer van hun familie hierdoor wordt besmeurd.

De boeddhistische kung ku-nonnen trainen daarom ook zelf honderden meisjes de leer van deze krijgskunst. De vrouwen rekken, springen en schoppen op bevel van de nonnen. 

Geen wonder dat deze heilige dames de heldinnen van de Himalaya worden genoemd.

Opkomen voor vrouwenrechten zonder gebruik van cliché hashtags.  Zo kan het dus ook.

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."