Ligt er straks een vaccin onder de kerstboom?

De kwetsbaren eerst? Of zij die werken?

Het gaat snel, heel snel. Het gaat ook alsmaar beter. Pfizer corrigeerde gisteren het goede nieuws en maakte er zowaar nog beter nieuws van. Geen 90, maar 95 procent efficiëntie. Er volgden cijfers om het te bewijzen. 44.000 proefpersonen werden ingeschakeld. De ene helft werd twee keer ingeënt met BNT162b2, zoals het vaccin officieel heet, de andere helft met een placebo. Van de totale groep raakten 170 mensen besmet met het coronavirus: 162 van hen hadden een placebo toegediend gekregen, de 8 anderen het vaccin. Van alle besmette personen werden er 10 ernstig ziek: 1 van hen had het vaccin gekregen, de rest niet.

Hoe moeten we dat begrijpen? Als er van 44.000 mensen slechts 10 ernstig ziek werden, is dat niet heel erg weinig? Nu goed, we gaan niet moeilijk doen. Toch?

De farmaceutische industrie wacht nog op de geneesmiddelenagentschappen om te kunnen cashen. Om te vermijden dat dat zeven maanden duurt, is het Europese EMA al meer dan een maand bezig met de evaluatie van verschillende vaccins, nog voor ze helemaal klaar zijn. Als er geen grote problemen opduiken, is het de bedoeling om rond de jaarwisseling te gaan prikken.

En dan, wie eerst? Het ligt voor de hand om eerst de meest kwetsbaren te vaccineren. Of niet? Durven we buiten de doos denken en de actieve bevolking prioriteit te geven? Iedereen weer aan de slag, geen besmettingen meer buitenshuis, niet op het werk, noch in de horeca, niet in de scholen en dus wordt er ook geen virus meegenomen naar de kwetsbaren die thuis zitten. Of?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More