“Wij zijn strenger dan de Veiligheidsraad.”

Het valt op dat Limburg het aantal besmettingen weet te beperken. In het voorjaar ging het in de provincie behoorlijk fout en kreeg het de bijnaam mini-Italië, nu telt men in de oostelijke provincie ‘slechts’ 98 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners en is daarmee de primus van het Belgische klasje.

De laatste 7 dagen kwamen er in Limburg 467 nieuwe gevallen bij. In Brussel werden er 3.967 geteld, in Antwerpen 2.111. In Alken, bijvoorbeeld, een gemeente met 11.600 inwoners, was er in het voorjaar een oversterfte van 50 mensen en 69 besmettingen per 10.000 personen. Vandaag staat de gemeente op de 27ste plaats in de rangschikking van 41 Limburgse gemeenten, met 9 besmettingen.

“We waren toen totaal niet voorbereid en werden compleet verrast”, zegt burgemeester Marc Penxten (N-VA) in Het Laatste Nieuws. “Nu spelen we heel kort op de bal. Als we weten dat iemand besmet is, gaan we zelf de mensen rond hem verwittigen. Voor ze officieel verplicht in quarantaine moesten als ze uit een risicogebied terugkwamen, vroegen wij vakantiegangers in onze gemeente al om na hun terugkeer thuis te blijven.”

Limburg is met andere woorden een voorbeeld geworden voor de aanpak van de pandemie. Aan de ene kant zijn zij strenger dan de veiligheidsraad en is men dubbel voorzichtig. “Once bitten, twice shy: als je eenmaal gebeten bent, word je voorzichtiger”, noemt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt) het. Aan de andere kant treft men er maatregelen op maat. De burgemeester staat er dichter bij de mensen en is met iedereen on speaking terms. Limburg heeft ook geen grootstad, mensen hebben er meer ruimte, de sociale afstand is er ook fysiek groter. De traditionele migrantenbuurten zijn uitgespreid. In Antwerpen komen de mensen samen op terrassen en volgepropte pleinen.

En, last but not least: het Limburg-gevoel! Limburgers zijn trots Limburger te zijn en willen samen knokken tegen de onzichtbare vijand.