Linkse betogers mogen meer dan rechtse

Politievakbond is razend op Brussels stadsbestuur, maar lopen in de hinderlaag van Extinction Rebellion.

“Het loopt uit de hand, en dan is de politie de pispaal”, zegt vakbondsman Patrick Roijens. Momenteel loopt er een onderzoek naar incidenten met de politie bij de betoging van de klimaatactivisten van Extinction Rebellion afgelopen zaterdag. Daarbij werden 435 mensen opgepakt. Het onderzoek richt zich echter op het pepperspray-incident van videobeelden die door de actievoerders gretig werden verspreid. De politie zou onnodig gebruik hebben gemaakt van pepperspray, omdat de betrokken personen geen bedreiging meer zouden vormen.

Wij hebben deze evolutie al meerdere keren aangekondigd. In de toespaak van Roger Hallam – medeoprichter van Extinction Rebellion- in september klonk al een  duidelijke boodschap: “Als het regime met geweld antwoordt op onze acties, dan krijgen mensen sympathie voor ons. We moeten geweld uitlokken, zodat iedereen kan zien hoe gewelddadig het systeem is.” In ons artikel van 20 september was dit conflict door Hallam voorspeld. Je zou kunnen stellen dat niet alleen de politie in een hinderlaag is gelokt, maar dat een heleboel naïeve actievoerders opdraven voor een systeem dat pretendeert geweldloos te zijn, maar zwanger is van het conflict.

Precies wat Extinction Rebellion wil: geweld dat hen de status van martelaar geeft en daarmee het grote gelijk. Het is dan ook onbegrijpelijk dat Youth For Climate – waarvan we aannemen dat ze geëngageerd en geweldloos voor hun overtuiging opkomen – niet openlijk afstand neemt van deze extreme en fundamentalistische beweging.

Extinction Rebellion is erin geslaagd een ‘klimaat’ van fysieke spanningen te installeren. Ze hebben niet liever dat een familie met de kindjes naar een illegale sit-in voor het Koninklijk Paleis komt, om daarna over het ‘onverantwoorde’ ingrijpen van de politie te klagen. De definitie van fundamentalisme is dat waneer men overtuigd is van zijn eigen gelijk, alle middelen zijn toegelaten omdat dat gelijk af te dwingen en op te dringen aan al wie het er niet mee eens is.

Gert(je)-Jan Vanaken voert het woord voor Extinction rebellion als volgt: ” Een neutrale zone is een zone waar normaal manifestaties niet zijn toegelaten, maar we denken dat op dit moment, in de crisis waarin we ons bevinden, er eigenlijk geen neutrale zones meer mogen zijn.” Hij roept de koning op om uit zijn neutrale positie te komen. Met andere woorden: “Het mag niet, maar omdat wij vinden van wel, mag het wel.” Gert-Jan is het schoolvoorbeeld van een jongen die een bel hoort luiden, maar nog nooit een klok heeft gezien. De jongen probeerde zich er deze zomer nog uit te lullen voor het journaal toen hij een misplaatste ‘ludieke actie’ had bedacht en actievoerders voor dood liet liggen in de luchthaven van Zaventem, zonder te beseffen dat daar eerder mensen echt het leven hadden gelaten.

Iedereen weet het en toch trapt iedereen er blindelings in. Zowel politie als betogers dienen het fundamentalistische opzet van Roger Hallam.

De politievakbond vraagt nu duidelijkheid en neutraliteit. Ze zeggen dat de mensen op het terrein gefrustreerd zijn, omdat de overheid voor bepaalde betogingen de tolerantiegrens heel hoog legt en er bij anderen zelfs geen spreekwoordelijke lat ligt. “Moest er volgende week een rechtste organisatie gaan betogen en willen binnendringen in de tuin van het paleis, mag je zeker zijn dat alle maatregelen genomen zullen worden om de neutrale zone hermetisch af te sluiten”, zegt vakbondsman Royens aan Het Laatste Nieuws. “Afgelopen zondag werd de toelating gegeven aan een groep die had aangekondigd zich niet aan de regels te houden en zou binnendringen in de neutrale zone. Het loopt uit de hand en dan is de politie de pispaal.”

Zo is iedereen gelijk voor de wet, maar zijn sommigen gelijker dan de anderen. (George Orwell, Animal Farm)

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More