Zweden krijgt het serieus te verduren in de pers, omdat ze nogal eigenzinnig omgaan met corona, en geen lockdown invoerden. Maar zijn ze daar écht wel zo slecht bezig?

Het stond gisteren in zowat alle kranten te lezen. In Zweden werd er geen lockdown ingevoerd, en het wordt nu duidelijk dat die beslissing blijkbaar heel erg fout was. “Het land telt drie keer zoveel dodelijke slachtoffers als de buurlanden Denemarken, Noorland en Finland samen”, klinkt het.

Ter info: op het moment van schrijven zijn er in Zweden een kleine 25.000 besmettingen, en 2.040 sterfgevallen. In ons land zijn dat er respectievelijk 51.420 en 8.415, en qua inwonersaantal is er niet veel verschil. Al zou je kunnen stellen dat die 11 miljoen Belgen op een kleinere oppervlakte wonen dan die 10 miljoen Zweden, en dus in ons land de kans op besmetting hoger is.

Waar er niet over gediscussieerd kan worden: ook in Zweden daalt het aantal nieuwe doden en het aantal patiënten op intensieve zorgen momenteel. Johan Giesecke van het Zweedse instituut voor de Volksgezondheid legt uit wat het voordeel is van geen lockdown: “Vandaag blijkt zo’n 25 procent van de inwoners van de regio Stockholm besmet geweest is met het virus. We verwachten dat dit over enkele weken rond de 40 procent zal liggen. Dat betekent dus dat we de groepsimmuniteit naderen.”

“In andere landen, met lockdown, weten ze niet goed hoe ze de samenleving opnieuw moeten opstarten. Ze zijn bij elke stap bang dat het aantal besmettingen opnieuw zal toenemen. Wij daarentegen hoeven niet bang te zijn voor een tweede golf besmettingen. We krijgen de ziekte uiteindelijk toch bijna allemaal, hoe eerder hoe beter.”

Toch ziet Giesecke ook wat er is misgegaan in Zweden, en waarom het aantal overlijdens er volgens hem hoger ligt dan in de buurlanden. “Wij hebben ouderen in verpleegtehuizen niet genoeg kunnen beschermen.”

Volgens Daniel Erickson en Artin Massih, twee dokters die in Californië een kliniek runnen, is er nog een groot nadeel aan een lockdown. “Ons immuunsysteem wordt sterker door blootstelling aan virussen en bacteriën. Dat is nu eenmaal de basis van zowel immunologie als microbiologie. Nu mogen we niet naar buiten. En àls we naar buiten moéten, dan moeten we een mondkapje dragen en onze handen ontsmetten met alcohol. Wat doet dat met onze immuniteit, denk je? Van zodra we weer op normale wijze buiten mogen, en we weer bacteriën en virussen gaan uitwissleen, zullen er heel wat zieken vallen.”

“De maatregelen die wereldwijd genomen werden, zijn eigenlijk het tegenovergestelde wat normaal zou moeten gebeuren. Het is normaal de gewoonte dat zieke mensen in quarantaine geplaatst worden. Maar we hebben het nog nooit meegemaakt dat er gezonde mensen in quarantaine geplaatst worden.”

Wat is nu wel het best? Wel of geen lockdown? Het enige wat we zeker weten over dat hele coronavirus, is dat we eigenlijk nog altijd niet veel zeker weten.

 
 
 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.