“Ze deden alsof we een Jommesclub waren die ‘hun’ contactonderzoek wilden afpakken.”

Drie maanden heeft de club van Wouter Beke de tijd gehad om het contactonderzoek op punt te stellen, het enige echte wapen dat we hebben – in afwachting van een vaccin – tegen de verspreiding van het nieuwe corona-virus. Maar, nog altijd staat het niet op punt. Het gevolg is dat er her en der lokale initiatieven ontstaan om niet alleen bij te springen, maar om over te nemen wat er niet gebeurd. Maar Beke weigert om zijn systeem uit handen te geven. Als argument lezen we dat het verwarrend zou zijn wanneer mensen tweemaal opgebeld worden. Dan zijn ze ten minste gebeld!

Met de gegevens die we achterlaten in café en restaurants gebeurt er voorlopig helemaal niks, omdat de juiste personen nog niet zijn aangesteld. “We willen de uitgestoken hand graag aannemen”, zei Wouter Beke in Terzake. Maar blijkbaar niet om effectief aan contactopsporing te doen. Er blijkt een problematisch verschil te zijn tussen wat Beke zegt, en wat Beke doet. In Het Nieuwsblad lezen we het hallucinante verhaal van een vertegenwoordiger van het lokale contactonderzoek in de streek rond Kortrijk. Die had een onderhoud met het kabinet van de minister van Volksgezondheid Wouter Beke , huisartsenorganisatie Domus Medica en de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten (VVSG). “Men was gewoon met onze voeten aan het spelen. Ze deden alsof we de Jommekesclub waren, een bende debielen die ‘hun’ contactonderzoek wilden afpakken’, klinkt het.

Overal in het land staan teams met een medische achtergrond klaar om in te springen, om te helpen en overal worden ze afgeblokt. Na drie maanden geknoei zegt de woordvoerder van Beke dat er “ruimte is voor verbetering”. Misschien is er ruimte voor iemand anders. 

Volgende week mag Beke zich opnieuw komen verantwoorden in het parlement. Als welzijnsminister is hij immers verantwoordelijk voor het Vlaamse contactonderzoek. “Als de minister gevraagd wordt, zal hij naar het parlement komen”, zegt Bekes woordvoerder Steffen Van Roosbroeck. 

13 gemeenten rond Kortrijk gaan toch zelf met contactopsporing starten, ondanks een veto van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.