Onderrapportering om Olympische Spelen niet in gevaar te brengen.

Nu de Olympische Spelen niet doorgaan, stijgt plots het aantal besmettingen in Japan. Vorige week waren er slechts 16 bevestigde besmettingen, dat werden er later in de week 63 en dit weekend kwamen er op één dag 63 nieuwe gevallen bij. De cijfers zijn nog bijzonder laag, maar de plotselinge stijging doet vermoeden dat de overheid niet correct rapporteerde, zolang er hoop was dat de Olympische Spelen in Tokio misschien toch zouden doorgaan.

Japanoloog Dimitri Vanoverbeke zei in “De Ochtend” op Radio1 dat de Japanners zich het slachtoffer voelen van een regering die economische belangen boven de gezondheid plaatsen. “Vermoedelijk heeft het virus zich al wekenlang weten uit te breiden. Als je die overvolle treinen zag in een miljoenenstad als Tokio … Men verwacht ieder moment een uitbraak met dramatische proporties.”

In de Japanse hoofdstad wordt ondertussen iedereen opgeroepen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Dit weekend waren de straten er leeg, behalve bij de supermarkten waar men massaal ging hamsteren. De bevolking vreest dat er een totale lockdown komt.