Horeca Vlaanderen is creatief met scenario’s, maar vreest het ergste.

Een datum is er niet en elke dag dat deur van het café en het restaurant dicht blijft, is een stap dichter bij bet faillisement. Een btw-verlaging en langere technische werkloosheid moet het voor de cafébazen leefbaar houden. Maar het water staat hen tot aan de lippen. Eén ding is zeker: zolang er geen vaccin is, zal er geen horeca meer zijn zoals wij die hebben gekend.

De GEES durft het niet aan om concreet te zijn, omdat de situatie nog te wankel is en de reactie van de mensen te onvoorspelbaar. De horeca-sector schreeuwt om plan. “Geef de horeca vooral een duidelijk perspectief en gelijke regels”, zegt Mathias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen in Het Laatste Nieuws. “Goed of slecht, maar iets, zodat mensen met feesten of zaken die dj’s moeten boeken, weten wat te doen.”

Ondertussen filosofeert men over het nieuwe normaal. Hoe kunnen we de afstandsregel respecten? Zittend consumeren, niet aan de toog hangen, bedienend personeel met mondmaskers, handgels, een beperkt aantal klanten, betalen met de bankkaart, reserveren enzovoorts. Maar zal je voor elke koffie die je onderweg even wilt drinken online een ticket moeten bestellen? Zullen terrasje op een zomerse dag van ’s morgens al worden ingepalmd zoals de ligzetels bij het hotelzwembad?

We zullen moeten rekenen op het gezond verstand en de burgerzin en hopen dat enkele rotte appels de mand niet weer bevuilen. De horeca zal deze crisis nauwelijks overleven, maar weet heel goed dat ze voorzichtig zullen moeten zijn, want een tweede golf is vrijwel voor iedereen fataal.