N-VA pleit voor uitbreiding ‘zwarte lijst voor amokmakers’.

De rellen op de Vlaamse stranden heeft iedereen geschokt. Zoals gewoonlijk durft en mag men niet benoemen uit welke wind de storm waait, maar een westenwind lijkt het niet te zijn. Wat aan het strand speelt, is een probleem dat al langer bestaat in zwembaden en recreatiegebieden. Jongeren die plaatsen waar je in alle rust en veiligheid kan ontspannen, komen terroriseren.

Kamerlid Koen Metsu (N-VA) vond deze maand nog in de kamer een meerderheid voor zijn resolutie om dit probleem aan te pakken met een ‘zwarte lijst.’ Naar analogie van het stadionverbod komen onruststokers op een lijst terecht die over het hele land wordt verspreid, waardoor hen de toegang tot zwembaden wordt ontzegd. Metsu vindt het belangrijk dat wie eenmaal ergens op de zwarte lijst terecht komt, overal in het land een verbod krijgt. “ Ik vraag een oplossing voor amokmakers die in de voormiddag in domein A overlast veroorzaken en in de namiddag doodleuk binnenwandelen in domein B”, aldus Metsu in de kamer.

Metsu – die ook burgemeester is van Edegem – vraagt nu dat de regering de N-VA resolutie ‘zwarte lijst voor amokmakers’ uitbreidt. “Oostende en Blankenberge werken toch al met een registratiesysteem. Mijn voorstel was en is: zware straffen én een plaatsverbod. Kordate aanpak nu!”