Terwijl hier in België politiekers nog volop kibbelen over de verlenging van de levensduur van de F-16, blijft het Amerikaanse leger overal ter wereld indruk maken met een imposante machtsontplooiing.

Nochtans is één van hun dodelijkste wapens meer dan vijftig jaar oud. De AC-130 Gunship arriveerde in Zuid-Vietnam op 21 september 1967. Na het conflict in Vietnam, ontwierp de US Air Force een nieuwe serie van deze vliegtuigen gebaseerd op de C-130 H-versie maar uitgerust met veel krachtigere motoren, met vier-bladpropellers en verbeterde versies van de navigatie-en nachtzichtsystemen. 

Het beschikt ook over een raketafweersysteem om hittezoekende raketten af te leiden. Honderden fakkels die worden afgeschoten met een temperatuur van meer dan 500 graden Celsius. Vanuit een zeker perspectief geven de fakkels een engelachtige vorm af, waardoor dit gunship ook de bijnaam Engel des doods heeft gekregen.

De Amerikaanse ministerie van defensie postte onlangs op twitter een filmpje van de AC-130 in actie. Oud maar niet versleten… een beetje zoals de Amerikaanse president dus.

 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."