Maakt VRT ons blaasjes wijs met nepgetuigen? (video)

Op een dag vind je de dag van je leven: nepgetuige bij onze nationale omroep.

Het viel ene De Wever (niet Bart) op. Op 9 november bracht de VRT in het journaal een stukje over het corona-vaccin van Pfizer. Ze hadden ook een proefpersoon weten te strikken: een zekere Chris Shaw. Chris legt uit dat hij niet weet bij welke groep van proefpersonen hij zat: zij die een placebo toegediend kregen, of zij die het echte vaccin ingespoten kregen. Hij beweert wel iets gevoeld te hebben na het spuitje: hoofdpijn. Maar dat zou ook kunnen komen omdat hij de avond tevoren iets teveel gezopen had, zo legt de man uit.

Twitteraar De Wever (niet Bart dus) vroeg zich af waar hij de man nog meer had gezien. En toen wist hij het weer: het was ook die Chris Shaw die op 30 oktober in het nieuws was. Niet met vaccin, wel omdat hij twee stembrieven had toegekregen, en dus theoretisch gezien twee keer zou kunnen stemmen – wat uiteraard een joekel van een fout is van ‘het systeem’.

De Twitteraar in kwestie vindt het wreed straf dat de man die twee stembrieven toekrijgt, ook nog eens Pfizer-proefkonijn is. De kans dat je één ding daarvan meemaakt is klein, laat staan dat je ze allebei meemaakt.

Daar zit natuurlijk waarheid in. Een voorbeeld: de kans dat je tijdens een boswandeling in de Ardennen een kopstoot krijgt van een everzwijn, is bijzonder klein, maar het kan. De kans dat je wordt aangevallen door een haai in onze Vlaamse zee, is ook niet bijster groot. Maar als je nu die kopstoot van een everzwijn krijgt, en twee dagen daarna aangevallen wordt door een haai in Belgisch water, dan heb je zo’n kutweek gehad dat waarschijnlijk niemand je nog gelooft.

Maar er is meer. Chris draagt op 9 november dezelfde trainingsvest, dezelfde (kleur) T-shirt daaronder, dezelfde broek en dezelfde schoenen dan op 30 oktober. Dan zou je kunnen stellen: supergetuige zijn van de VRT, dat brengt niet veel op. Die sukkelaar heeft maar één outfit.

En als je daar nu ook nog bijrekent dat Chris op exact dezelfde plek in de zetel zit, én dat de camera op exact dezelfde plek staat opgesteld, dan kan je eigenlijk maar één ding concluderen: die twee video’s zijn achter elkaar opgenomen. Of met andere woorden: bij de VRT wisten ze allicht op 30 oktober al, dat een (nep) Pfizer-proefkonijn een week of wat later nuttig zou zijn. Dat is toch de conclusie van Twitterend Vlaanderen.

Het zou kunnen dat die Twitteraars gelijk hebben, het zou ook kunnen dat in twee onderstaande video’s wel heel veel toevalligheden zitten. Van  VTM wisten we immers al dat ze daar soms het nieuws een heel klein beetje vervalsen.

 
 
 
 
 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More