De Block teruggefloten en uitgejouwd.

Onder druk van de Franstalige vakbonden in de zorgsector, die dreigen te staken, en de giftige reacties van Defensie, wordt een KB van De Block ingetrokken. Het KB had het moeten mogelijk maken dat verpleegkundigen die op administratieve diensten werken, kunnen worden ingezet in onder andere woonzorgcentra, om het personeelstekort tijdelijk op te vangen.

Er kwam eerder al een protest van het personeel van een Brussels ziekenhuis dat de rug keerde naar premier Wilmès die op bezoek kwam. Maggie De Block verzuurde de sfeer helemaal door Defensie en tik in de edele delen te verkopen. “Als ik in een rusthuis zou liggen en men kan mij niet meer verzorgen en niet meer wassen, dan zou ik toch liever een verpleegster hebben die dat komt doen dan een militair” verklaarde zij op een subtiele wijze zoals alleen minister Maggie dat kan.

Generaal-majoor Pierre Neirinck, commandant van de Medische component, schoot daardoor in een Franse colère en reageerde meteen op de “politiek onbeleefde verklaringen”. “Ik ben zo fier op alle militairen dan de Medische component die hun uiterste best doen”, twitterde hij. “Het respect kwam en komt nog van de residenten en van het personeel van de woonzorgcentra. DAAR IS DE REDEN WAAROM WE VOORTDOEN”.

Er werden sinds 2 februari in 31 woonzorgcentra verpleegkundigen van Defensie ingeschakeld, omdat het Belgische onderbemande zorgsysteem faalde. “Minister De Block, u heeft gefaald. Wij niet”, klinkt het vanonder elke militaire kepie.

De Block heeft voorlopig nog niet willen reageren.