Detecteren en isoleren.

Op een eerste persconferentie – na de vaststelling van een tweede Covid-19-besmetting – is de toon niet meteen verontrustend. Maggie De Block bevestigde nogmaals het eerdere nieuws van een tweede coronabesmetting in ons land.

Het gaat om een vrouw die terugkwam van Frankrijk, uit een gebied waar er besmettingen waren. De vrouw had last van keelpijn en koorts en bood zichzelf aan bij het UZA, dat is één van de twee referentieziekenhuizen voor het nieuwe coronavirus in ons land. Zij testte positief op het Covid-19, maar verkeert momenteel in een relatief goede gezondheid.

Het feit dat de vrouw zichzelf aanbood, wijst volgens De Block erop dat de informatiecampagne werkt. Men gaat ervan uit dat men dankzij alle procedures die er zijn afgesproken, de uitbraak van het virus in België zal kunnen tegenhouden.

De Europese uitbraak van het virus viel samen met de krokusvakantie, wat voor gevolg heeft dat men met enige ongerustheid uitkijkt naar de start van de nieuwe werkweek. De overheid raadt iedereen aan om waakzaam te zijn zonder te panikeren. Een goede hygiëne is belangrijk en van zodra men zich ziek voelt, raadt men aan om contact op te nemen met de huisarts en contacten met andere mensen zoveel mogelijk te vermijden.

Wetenschappers gaan ervan uit dat mensen die besmet zijn – maar die geen ziektesymptomen vertonen – het virus niet meteen doorgeven. Het virus nestelt zich heel hoog in de neus. Zolang men niet niest of hoest zal men anderen niet besmetten.

“We maken ons geen zorgen over de gevallen die we vinden, maar we maken ons wel zorgen over de gevallen die we niet kunnen vinden”, aldus viroloog Marc Van Ranst. Het is daarom van belang dat men nu een intensief contactonderzoek voert, en nagaat met wie, waar en wanneer deze besmette vrouw met andere mensen in contact kwam. Op die manier gaat men Italiaanse toestanden proberen te vermijden.