Magnette levert ongewild het bewijs dat België niet werkt.

Deze week nog had PS-kopstuk en Brussels minister-president Rudy Vervoort heel expliciet en duidelijk gezegd dat zijn partij niet in zee gaat met de N-VA, maar Magnette spreekt dat in zijn nieuwjaarstoespraak tegen. “ We hebben nooit een veto uitgesproken”, zegt Magnette.

Een mooi een-tweetje van Magnette die deur naar een coalitie met N-VA sluit, maar de sleutel onder de mat legt. Magnette wijst erop dat ze nog altijd de grootste partij van het land zijn. Dan bedoelt hij als je PS en Sp.a samen telt. Maar ook daar was een correctie nodig, want vorige week liet men van de kant van Sp.a weten dat ze niet aan de Ps zijn vastgeklikt en niet één partij zijn. Dat moest – met een ander ééntweetje – door Conner Rousseau  worden rechtgezet. “Ik heb een duidelijke boodschap voor hen die proberen de mensen en het land te verdelen: ze zullen daar nooit in slagen. Ik heb voor hen nog een boodschap: ze zullen er nooit in slagen het socialisme te verdelen”, aldus Rousseau. Of, om nog duidelijker te zijn: “Een regering met de SP. A, maar zonder de PS, daar zeggen wij carrément nee tegen”.

Daarop liet Magnette fijntjes weten dat hij de politieke spelletjes beu is en kwam terzake over het onderwerp waar iedereen op zat te wachten: de uitgestoken hand van De Wever. “Ik hoor sommigen zeggen dat ze een opening maken. Dat ze het dan bewijzen”, zei Magnette en noemde daarbij de naam van N-VA niet. “De PS heeft van bij het begin haar verantwoordelijkheid genomen. Iedereen kent onze standpunten. Een minimumpensioen van 1.500 euro. Een herfinanciering van de gezondheidszorg. Massieve investeringen in de NMBS, want het openbaar vervoer is het enige antwoord op de files en de klimaatopwarming. Hogere minimumlonen en hogere uitkeringen.”

Met andere woorden wij, PS,  passen ons niet aan en we vinden het een schande dat niemand zich aanpast aan ons. Magnette verwijt “sommigen” dat ze alles willen doen om een regeringsvorming te verhinderen. “Het enige doel is aan te aan te tonen dat België niet werkt”, alus Magnette.

Zou hij met “sommigen” dan toch zichzelf bedoelen?

Bij de verkiezingen van mei 2019 behaalde de PS 641.623 stemmen, de N-VA 1.086.787 stemmen en de Sp.a 455.034 stemmen, het Vlaams Belang 810.177 stemmen.