“Wellicht een mug uit de luchthaven?”

Eind september is in kampenhout een echtpaar besmet geraakt met malaria en eraan overleden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid en het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) onderzoeken de besmettingen. Men gaat ervan uit dat de malariamug in onze contreien niet kan overleven, maar met de opwarming van de aarde is de vrees van menig tropisch geneesheer dat tropische ziekten – en de insecten die deze ziekten verwekken – ook bij zullen kunnen overwinteren.

Malaria maakt jaarlijks 450.000 dodelijke slachtoffers. Malaria is een tropische ziekte die overgedragen wordt door exotische besmette muggen die in ons land niet voorkomen. Ze kunnen malaria enkel doorgeven als ze eerst zelf malaria opnemen door een besmet persoon te steken. Aangezien de malariamuggen in ons land weinig voorkomen en er nauwelijks mensen met malaria rondlopen, is het hoogst uitzonderlijk dat hier mensen besmet raken met malaria. Het is dan ook een raadsel hoe het koppel in Kampenhout de besmetting heeft kunnen oplopen.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid wijst naar de luchthavens van Zaventem en Melsbroek die maar een paar kilometers van de woning van het koppel verwijderd zijn. Als dat zo is, dan heeft het koppel meer dan brute pech gehad. Een besmette mug reist met een vliegtuig mee naar ons land, ontsnapt uit de luchthaven, vliegt naar Kampenhout en besmet daar zowel de man als de vrouw. Lijkt op een scenario van Final Destination.

Onderzoekers gaan deze week muggen en muggenlarven zoeken in de omgeving om na te gaan welke soorten muggen er voorkomen. Ze achten het zo goed als onmogelijk dat nog andere mensen in Kampenhout of omgeving de ziekte opgelopen zouden hebben of kunnen oplopen. De mug die de besmetting heeft veroorzaakt, is zo goed als zeker dood, zonder zich te kunnen voortplanten.