Bedrijf aansprakelijk voor de dood van seksende medewerker.

In Frankrijk is heel te doen wat rond de uitspraak van een rechter die seks als een arbeidsongeval laat uitbetalen.

In 2013 moest Ingenieur Xavier X. ( erg toepasselijke naam voor dit dossier overigens) een spoorwegproject gaan begeleiden in Orléans. De getrouwde man dook toen met een andere vrouw in zijn hotelkamer het bed in. Kort na de vrijpartij werd hij dood aangetroffen: ‘overleden aan een hartaanval voor of na de seks’, aldus het parket.

De bedrogen echtgenote besloot om een schadeclaim in te dienen bij werkgever TSO. “Hij zou nu niet dood zijn, als hij niet op zakenreis was vertrokken”, was haar redenering. De rechter in eerste aanleg gaf haar in 2016, tegen alle verwachtingen in, gelijk. Officiële verantwoording: “Seksuele betrekkingen behoren tot de normale levenswijze, net als douchen en eten.”

Daar kon het spoorwegbedrijf TSO niet mee leven. Ze vonden dat ze niet verantwoordelijk konden zijn voor wat werknemers na de uren deden. Ze gingen in beroep tegen de uitspraak. Om de, in hun ogen, hebzuchtige echtgenote te counteren voegden ze er aan toe: “En zeker niet als het om overspel gaat.”

De rechter in beroep geeft de echtgenote nu gelijk. TSO wordt veroordeeld tot het uitbetalen van 80 procent van zijn salaris tot de datum dat meneer XX normaal met pensioen zou gaan.