Dat er soortgenoten van het menselijk ras bestaan die om werkelijk niets beschaamd zijn, is ons in 2020 al te vaak opgevallen.

Onderstaande kerel is echter een zeer apart geval. BBC toonde deze week een zomercompilatie van hun kunst- en antiekmagazine Antiques Roadshow, waar mensen hopen dat hun vondst van de zolder dat ene ticket is naar een leventje zonder financiële zorgen.

In nooit vertoonde beelden maken we kennis met een kerel die doodleuk een klein kunstwerkje komt laten schatten van niemand minder dan Banksy. Er is weinig zekerheid over de ware identiteit van de Britse kunstenaar, maar één ding is zeker, zijn werken zijn hun gewicht in goud waard. Ongesigneerde prints van Banksy leveren zelfs op dit moment tussen 7.000 en 15.000 euro op. 

Dus we kunnen ons inbeelden dat deze man al lekker in de handjes aan het wrijven was, toen hij dit werkje mocht presenteren aan de kunstexpert Rupert Maas. Er was wel echter een klein detail: de man heeft het design op een niet zo koosjere manier in zijn handjes gekregen.

Hij zag de plaat destijds in 2004 in de stad Brighton aan een gebouw hangen. Hij vond dat het toch wat losjes hing, dus besliste hij het maar mee te nemen. Van een vijandige overname gesproken.

Helaas voor de grijpgrage kerel gaf Rupert Maas hem flink de levieten. Zo zijn werken van Banksy geen fluit waard zonder een echtheidscertificaat en dit kan je enkel verkrijgen als Banksy en zijn team er 100% zeker van zijn dat het niet gestolen is van een publiek domein.

‘Met een certificaat zou het 22.000 euro waard geweest zijn. Zonder ben je er niets mee. Maar de echte boodschap is, als je een mooi stukje graffiti-kunst ziet hangen, laat het met rust zodat iedereen ervan kan genieten’, aldus Maas tegen de ontgoochelde dief.

Rijker dan je denkt? Of nog stommer dan je eruit ziet? Twitter heeft alvast beslist.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."