Of ze moeten ervoor zorgen dat de vrouw wat vaker haar hoogtepunt bereikt, dat kan ook.

Jongens toch: het is vorige week nogal een spel geweest met onze ‘drie koningen’ en het hele abortusdossier. Niet alleen in de Wetstraat, maar ook op Twitter. Sommigen die tegen abortus zijn, opperden dat dames maar eerst twee keer moeten nadenken vooraleer ze van bil gaan, in de plaats van nadien abortus te laten plegen. Een jongedame die we persoonlijk kennen, had dan weer een andere oplossing: “Je wordt niet zwanger van seks, wel van een ejaculatie. Als ‘t zo zit, dan moeten mannen maar stoppen met klaar te komen.”

En over dat klaarkomen gesproken: gisteren was het ‘National Orgasm Day’. En voor die gelegenheid, deed speeltjesbedrijf Lelo een groot onderzoek naar het hoogtepunt, en dan vooral naar de orgasmekloof.

Ze deden een rondvraag bij vierduizend heterokoppels, en daaruit blijkt dat mannen veel vaker klaarkomen tijdens een potje rampetampen dan vrouwen. En alsof dat nog niet genoeg is, weten de mannen dat blijkbaar zelfs niet. Zestig procent van de ondervraagde mannen was er namelijk van overtuigd dat hun partner geregeld een hoogtepunt beleeft, terwijl slechts drieënveertig procent van de dames dat beaamde.

Zou dat kunnen liggen aan het fysieke verschil tussen mannen en vrouwen? Dat het bij vrouwen net allemaal iets ingewikkelder is dan bij mannen? Volgens Kate Moyle, de relatiedeskundige die het onderzoek leidde, is dat niet het geval: “Er is een orgasmekloof. Het is al meermaals aangetoond dat mannen in heteroseksuele relaties vaker een hoogtepunt bereiken dan vrouwen. Eerdere onderzoeken hebben aangetoond dat deze kloof niet bestaat in lesbische relaties. Vrouwen die het bed delen met een vrouw, komen vaker klaar dan zij die het bed delen met een man.”

Volgens Kate Moyle heeft die orgasmekloof verschillende oorzaken. Voor een deel is het voor haar een cultureel issue. In bepaalde culturen zou enkel het mannelijk genot van tel zijn. Daarbij komt nog dat – ook al in bepaalde culturen – de meisjes vakkundig ontdaan worden van hun genotsknop. Het hoeft echter niet altijd aan cultuur te liggen: sommige venten zijn ook gewoon egoïsten en werken zichzelf zo snel mogelijk naar een climax, zonder zich daarbij om hun partner te bekommeren.

Maar volgens Kate Moyle is de grootste oorzaak onwetendheid: “De grootste boosdoener is de adult-film. Daarin zien we dat vrouwen altijd klaarkomen door penetratie. Of ze doen alsof, want in de praktijk is dat meestal niet zo. In de clitoris zitten echter zo’n achtduizend zenuwuiteinden, en dat is de belangrijkste bron van het vrouwelijk genot.”

Het ligt volgens de relatiedeskundige echter niet alleen aan de man: “Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen vaak hun hoogtepunt veinzen. Daardoor denkt hun partner dat hij goed bezig is, terwijl dat eigenlijk niet zo is. De sleutel is: praten. Vertel hem hoe hij het beter zou kunnen doen.”

 
 

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.