Gisteren ook de spannende aflevering van Snackmasters gezien op VTM? Loïc (tip voor Koen: luister eens naar de Franstaligen hoe deze voornaam uitgesproken wordt, er staat immers geen “w” in de voornaam) en Anne-Sophie kregen de onmogelijke uitdaging om de iconische manon (met noot) van Leonidas na te maken.

Het was vooral spannend toen Koen naar Sean belde met de vraag om over te nemen. Zou Sean wel overnemen van Koen? Sean had immers zoveel besognes met Eveline.

Toeval wil dat we in onze familie wel iets over pralines weten. Ik herinner me nog dat ik als kind door de opslagruimte liep met mijn lievelingsoom (logisch) en dat hij me liet proeven van de verschillende soorten pralines. Het verklaart ook mijn overgewicht uiteraard.

“Thierry, je mag niet kijken naar de prijs van de praline”, doceerde mijn oom. Ik was een jaar of 8 en het was mijn eerste les economie. “Je moet proeven. Een praline van 5 frank kan beter zijn dan een praline van 50 frank.” Voor de jongeren: de frank is de voorloper van de euro.

Mijn lievelingsoom was toen ook voorzitter van de sector (toen was dat Veranco) en dus wist hij wel wat hij vertelde. ik moest gisteren aan hem denken toen ik Loïc en Anne-Sophie bezig zag op het platte scherm.

Het was in elk geval mooie reclame voor Leonidas. In het laatste boekjaar werd een mooie winst van 5,5 miljoen euro behaald, daarvoor was het 4,8 miljoen euro. Het jaarverslag is ook interessant als je wil weten op welke manier dat geld verdeeld wordt.

Ik wil nog even terugkomen op mijn lievelingsoom. Ik herinner me dat ik in het eerste jaar van de universiteit zat en zei dat de opleiding te theoretisch was. “Je moet doorzetten, Thierry. Later wordt het interessanter.” Hij had nog gelijk ook.

Terug naar de pralines. Ik heb mijn lieve partner ooit blind laten proeven. (Ik heb die test ook eens gedaan met cola). De manon van Leonidas zat er niet bij: die haal je er immers zo uit (door het logo onderaan). Het waren pralines van nog duurdere merken en ook die van de Aldi. Als je de prijs vergelijkt met de kwaliteit zijn die laatste zeker niet de verliezers. Probleem is dat mijn partner een goede en vooral dure smaak heeft. Ze vond de duurste praline de lekkerste…