Een thriller volgens het klassieke recept.

In New York ziet student en getalenteerd loper Babe (Dustin Hoffman) hoe zijn broer Doc vermoord wordt. Doc was als lid van een geheime overheidsdienst de voormalige nazi-dokter Christian Szell (Laurence Olivier) op het spoor, die in de VS diamanten van gevangenen uit het concentratiekamp van Auschwitz probeert te verkopen. Even later wordt Babe door twee handlangers van Szell ontvoerd..

Marathon Man’ is een klassieker geworden, vooral dankzij de beruchte tandartsscène, waarin de sadistische Szell (Laurence Olivier) het gebit van de arme Babe (Dustin Hoffan) bewerkt als die geen bevredigend antwoord weet te geven op de vraag: “Is it safe?”

Maar de scène zal vooral de geschiedenis ingaan als de clash tussen twee manieren van acteren. Hoffman stond voor de method-acting, waarbij er vooral veel wordt gevoeld en beleefd zonder te doen alsof. Olvier stond bekend als de beste klassieke toneelspeler van de vorige eeuw, een West-end acteur die in Londen de ene Shakespeare na de andere had gespeeld. Op de set van Martahon Man zag Olivier, Dustin Hoffman keer op keer worstelen terwijl hij zich linleefde om het juiste gevoel te krijgen, waarop hij laconiek opmerkte: “Why don’t you try acting.” (Waarom probeer je het niet een keer met acteren).

Marathon Man is een film uit 1976, toen films nog niet bol stonden van special effects animatietechnieken. Alles is echt of alles is suggestie en vaak is de suggestie nog erger dan echt.

CAZ / 02 mei, om 20:40 – 22:50 : Marathon Man