Neen, Marvel is niet aan het trollen met fans: volgende superhelden zijn voortaan een feit.

Maar om te verstaan waarom comic-fans niet te spreken zijn over deze nieuwkomers, moeten we even de betekenis achter hun superheldennamen uit leggen. Snowflakes, oftewel de sneeuwvlokjesgeneratie, wordt gegeven aan een generatie jongeren die dagelijks opstaat met slechts één gedachte: “Wat gaat mij vandaag weer storen of kwetsen?” Ze rollen zich steeds in een slachtofferrol, en kennen honderden manieren om dat weer te geven op de social media. Maar pakweg een grasmachine starten kunnen ze niet.

Daarnaast zorgt de beschermende opvoeding ervoor dat de snowflake-generatie in hun jeugd nooit echt leert omgaan met teleurstellingen, afwijzing of situaties die zij ingewikkeld vinden. En dit zou leiden tot volwassenen die niet altijd even goed weten te dealen met situaties in het gewone ‘volwassen leven’.

Daar de snowflake nooit echt geleerd heeft een dikke huid te kweken, omdat ze dit voorheen nooit nodig hadden, is de minste stressvolle situatie voldoende om hen terug te doen kruipen naar hun safe space. Een ruimte zonder prikkels van buitenaf, waar ze onmogelijk ‘gekwetst’ kunnen raken.

De Marvel-bedenkers Daniel Kibblesmith en Luciano Vecchio hebben dan ook gekozen voor de namen Snowflake en Safespace als nieuwe leden van het superheldenteam The New Warriors.

Het is een tweeling met psychokinetische krachten. Snowflake kan uit het niets projectielen werpen in de vorm van een sneeuwvlok, en Safespace kan alleen maar krachtvelden oproepen om niet zichzelf maar anderen te beschermen. Maar in tegenstelling tot ouderwetse superhelden zoals Batman en Captain America, gebruiken ze meer dan alleen brute kracht om hun vijanden te verslaan. Ze maken liever gebruik van ‘post-ironische meditatie’ , wat dat in hemelsnaam ook mag betekenen.

Ze zijn dan ook nog eens non-binair,  wat betekent dat ze zich niet thuis voelen in de binaire gendercategorieën man of vrouw.

Vele online Marvel-fans laten weten dat de politieke correctheid uit de hand aan het lopen is, en dat Marvel zich beter zou concentreren op sterke verhalen, want de comic markt is bijlange niet meer wat het geweest is. De verkoop van strips loopt in Amerika elk jaar flink achteruit.

Ach ja, zolang we Lambik en Jerom nog niet een tong zien draaien, doen ze er maar op los.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."