Slechte reclame bestaat niet…toch?

Over die uitspraak zou het Japanse Nissan toch eens twee keer moeten nadenken, want zij huurden niemand minder dan Captain Marvel-actrice Brie Larson in om de nieuwe Sentra te promoten in een reclamespot. Larson is een feministe van het zeer uitgesproken soort. Niets mis mee. Maar als je niets moet weten van witte mannelijke journalisten, klaagt over te veel aan blanke filmcritici en verkondigt dat je films niet gemaakt zijn voor “white men” dan moet je ook niet verwonderd zijn dat een groot deel van het auto-liefhebbende doelpubliek je links laat liggen.

De reclamespot van Nissan staat nog maar een weekje online en heeft al meer dan 26.000 duimpjes omlaag gekregen. Om maar te zwijgen van de vloedgolf van negatieve reacties. Deze kunnen we niet meer lezen omdat Nissan beslist heeft de commentaarsectie onder het filmpje uit te schakelen. Iets dat ze voor de eerste keer hebben moeten doen.

Is de reclamespot dan zo anti-witte-venten gericht? Tja, beslis voor jezelf. Maar het is vooral de achter-de-schermen-video die bij het spotje hoorde dat vele gebruikers een slaak van ‘hier gaan we weer’ doen zuchten.

Daarin krijgen de mannen het weer te verduren van ons Brie. Volgens de actrice moeten vrouwen een promotie ‘opeisen’, zeker als ze onder een mannelijke baas werken. Veel kijkers echter vragen zich af of de werkneemster in het spotje wel een promotie verdient… Volgens velen stuurt Nissan hier een verkeerde boodschap de wereld in.

Het universum redden gaat Larson precies toch beter af dan wagens verkopen, denken wij dan zo.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."