In het kader van een gerechtelijk onderzoek naar feiten van exploitatie van prostitutie, mensenhandel en witwassen, gevoerd door de Federale Gerechtelijke Politie van Leuven, is er een tussenkomst geweest op woensdag 21 oktober 2020. Met bijstand van de lokale politiezone Demerdal, de dienst Vreemdelingenzaken en een cashhond heeft de Federale Gerechtelijke Politie huiszoekingen uitgevoerd op vijf adressen in Aarschot en Diest.

Het onderzoek startte volgens het parket van Leuven reeds in 2019. De aanleiding was informatie over illegale prostitutie door voornamelijk Zuid-Amerikaanse dames, onder meer van de Dominicaanse Republiek, die op malafide wijze in de regio Aarschot en Diest zouden zijn terechtgekomen.

Sommigen van hen zouden tevens een legaal statuut hebben verkregen door georganiseerde schijnhuwelijken. Anderen zouden illegaal via Spanje in België terecht gekomen zijn door middel van werkvergunningen.

Centraal in het onderzoek staat het massagesalon ‘Sweet Dreams’ gelegen aan de Halensebaan in Diest en verschillende privé-locaties in Aarschot, waar in precaire werk- en leefomstandigheden seksuele diensten worden aangeboden. Uit het onderzoek komt tevens naar voor dat de hoofdverdachte, een 55-jarige vrouw uit Aarschot, de dames tewerkstelt onder verschillende statuten en in strijd met sociale en arbeidsrechterlijke wetgeving. Ze zou zich verder schuldig maken aan het witwassen van de opbrengsten van de activiteiten, ten voordele van zichzelf.

Bij de huiszoekingen zijn drie verdachten gearresteerd. Twee van hen, de vrouwelijke hoofdverdachte van 55 jaar en een andere vrouw van 38 jaar uit Aarschot, zijn voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Ze verschenen op 24 november voor de tweede keer voor de raadkamer. De verdachte van 55 jaar blijft in voorlopige hechtenis. De vrouw van 38 jaar werd door de raadkamer vrijgesteld onder voorwaarden.

De dames die werden aangetroffen, werden verhoord. Twee van hen bleken illegaal en werden bestuurlijk aangehouden.