Oef, de laatste aflevering van de propagandareeks over Filip van België is eindelijk uitgezonden.

Ik heb een aantal zaken geleerd, niet zozeer over Filip (wat wel de bedoeling van de lange reclamespot was, maar goed).

We kregen nog eens de bevestiging dat De Morgen een roddelgazet is. Politiek hoofdredacteur Yves De Smet weet uiteraard niet waarom Albert II zijn dochter Delphine niet wilde erkennen. Is het omdat er nog Delphinekes rondlopen (die kans is groot), omdat de koning gebrainwasht werd door kardinaal Danneels (Delphine bestaat niet), of omdat Albert nog steeds dacht dat het gerecht hem niets zou doen zoals het gerecht hem al veertig jaar niets deed. Hij mocht dan wel steekpenningen ontvangen hebben (en met hoeren geslapen) voor onbewezen promotiediensten in een woestijnland, wie zou hem iets doen? Geld in het buitenland? Het gaat wel om een Coburg.

Terug naar de grootste journalist van Vlaanderen: Yves De Smet die uw dienaar al jaren geleden geblokkeerd heeft op Twitter waardoor ik zijn hemelse berichten niet meer kan lezen. Yves stapte gretig mee in de roddelmolen over Albert en Paola en beweerde dat het Paola was die een veto stelde tegen de erkenning van Delphine. Het is niet uit te sluiten, maar we weten het niet. Het is dan ook een roddel. Goed gedaan Yves.

Roddeljournalisten kunnen zoiets beweren, maar een politiek hoofdredacteur van de zalmkrant?

De enige positieve openbaring was Danneels, niet de kardinaal, want die is al jaren bij God de vader (hopen zijn aanhangers), maar die andere West-Vlaming: Mario. Verdomd, wat spreekt die gast goed (zeker voor een West-Vlaming). Eloquent is het correcte woord.

We wisten al dat hij goed kon schrijven, maar zelfs op het platte scherm doet hij het goed. Hij bleef ook trouw aan zijn ideeën.

Dat laatste lijkt makkelijker dan het is.

Ik heb het zelf al diverse malen meegemaakt (14 keer om exact te zijn: 8 keer in Vlaanderen en 6 keer bij de Franstaligen). Je wil iets stouts zeggen over bijvoorbeeld een homoseksuele prins of koning, maar de interviewer vraagt om je woorden te herformuleren. Anders wordt je interventie uit de repo geknipt. Heb je dan een keuze? (uiteraard).

Danneels heeft me verdorie nog iets geleerd over de disfunctionele, overbetaalde en verwende royals. Het heeft nog eens de nadruk heeft gelegd op de slechte relatie tussen Mathilde en Paola. Tijdens de – overigens ongrondwettelijke en dus illegale – overdracht van de scepter in 2013 tussen Albert en Filip, weigerde Paola ostentatief om Mathilde aan te kijken. Paola keek liever naar vrouwe Onkelinx. Niet een keer, maar diverse malen. En maar glimlachen ook naar Laurette.

Mathilde bleef maar proberen. Het werd zelfs een beetje genant. En dat wil al iets zeggen.

Natuurlijk weet ik dat Paola en Mathilde elkaars bloed kunnen drinken (behalve als het de periode van de maand is – flauw grapje, ik weet het). Fabiola dronk elke ochtend het bloed van Paola en Lilian elke ochtend dat van Fabiola, de vampiers.

Neen, af en toe is het goed dat een collega nog eens wijst op zaken die geweten of evident zijn. Daarom Mario, een welgemeende merci en veel geluk daar in Ierland.