Meer dan 230.000 mensen in quarantaine na hun vakantie

Hadden we dit niet zien aankomen?

 

Een lichte vorm van paniek begint zich te verspreiden doorheen het land. Het aantal ziekenhuisopnames stijgt, het aantal besmettingen verdubbelt, wetenschappers waarschuwen. Tot voor kort waren veel patiënten relatief jong en weerbaar, maar de ziekenhuizen merken nu een opvallende toename van het aantal patiënten. Volgens de meest recente cijfers gaat het om een stijging van 78 procent. “Die curves zijn niet lineair, maar exponentieel. Over enkele dagen kunnen de cijfers dus al verdubbeld zijn”, zegt Erika Vlieghe.

En toch had men het zien aankomen en wist men waar het grootste gevaar vandaan zou komen. Brussel bijvoorbeeld, nergens lag het totale aantal besmettingen de afgelopen twee weken zo hoog als in de hoofdstad. Of moeten we zeggen in bepaalde gedeelten van de stad?

En wat doen we met iedereen die terug is gekomen uit vakantie? Worden zij gecontroleerd en opgevolgd? Uit cijfers van de FOD Volksgezondheid die De Standaard publiceerde, blijkt dat de afgelopen 14 dagen 43.000 mensen uit een rode zone zijn teruggekeerd en 190.000 uit een oranje zone. Ten minste zij die de moeite namen om zich te registreren. Die van de rode zone moeten zich laten testen en moeten net zoals de 190.000 anderen verplicht in quarantaine. Maar doen ze dat ook en deden de anderen voor hen het ?

Sinds de invoering van de registratieplicht na een vakantie waren er bijna 108.000 meldingen van een terugkeer uit een rode zone en 556.000 uit een oranje zone.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More