Het einde van een kat-en-muisspel met de fiscus en schuldeisers.

Bart Scheers werd de horecapaus genoemd, hij was getrouwd met ‘Betty van Big Brother’ en nam graag financiële binnenwegen. Hij zal zich straks moeten verantwoorden voor meer dan zestig zaken van witwassen van geld, bedrieglijk bankroet, fraude en schending van een opgelegd beroepsverbod. Samen met zijn vader en schoonbroer mag hij tekst en uitleg komen geven over een resem bedrieglijke zakelijke constructies. De vroegste feiten dateren al van 1996, maar het onderzoek werd pas in 2019 afgerond. Scheers vroeg nog om bijkomende onderzoeksdaden, maar het gerecht vreest voor verjaring van het dossier en heeft dat geweigerd.

‘Paus Bart’ liep al in 2005 tegen de gerechtelijke lamp voor het verduisteren van gelden van voetbalclub FC Rita. Maar Scheers ontsprong de dans met boekhoudkundige handigheidjes en ging bedrieglijk failliet. Meer dan een voorwaardelijke boete en beroepsverbod leverde het Scheers niet op. Het weerhield hem echter niet om op dezelfde manier verder te boeren. Zelfs uit een bankroet sloeg Scheers munt, lezen we in ‘Dag Allemaal’. Zo verkocht hij bijvoorbeeld alle toestellen en materiaal van zijn fitnesscentrum voor bijna een half miljoen euro, maar die verkoop kwam niet in de jaarrekening terecht. Taksen zoals onroerende voorheffing en RSZ werden niet betaald, facturen van energieleveranciers werden niet voldaan.

Faillissementen vormen de rode draad door de carrière van Scheers. In de omgeving van Lier was hij een begrip. Iedereen wist of vermoedde wel dat er een en ander scheef zat, iedereen kende wel iemand die door Scheers ‘geschoren’ was. Hoe dan ook, hij slaagde erin om jarenlang te sjoemelen en te marchanderen.

Scheers geniet nu van de Zuid-Franse zon en maakt het mooie weer aan de Côte d’ Azur. Hij verdient zijn boterham nog altijd in de horeca. Maar het mooie liedje is nu bij het laatste couplet. Het is een van de langste gerechtelijke onderzoeken ooit in ons land.

En Betty? Wist zij van het donkere kantje van Bart? Zij wordt niet vervolgd, al zijn er wel vermoedens. Vlak na hun huwelijk moest Scheers zich al verantwoorden voor oplichting. Men betwijfelt of zij wel de boekhoudkundige finesses van manlief had. “Ik heb me laten bedotten”, zegt Betty aan ‘Dag Allemaal’. Ze houdt weinig goede herinneringen over aan het huwelijk met ‘de paus’.

Een vonnis wordt begin februari verwacht.