Niets is wat het lijkt, en alles is.

Een tweedelige documentaire over de Israëlische premier Menachem Begin, die een historisch vredesverdrag sluit met Egypte in 1979. De premier wordt bestempeld als facist, oorlogzuchtig en een havik maar is ook de persoon die door middel van onderhandelingen een eerste stap naar rust en vrede zet in de regio.

Menachem Begin is in 1913 geboren in Brest-Litovsk. Hij studeert rechten in Warschau en wordt leider van de zionistische jeugdbeweging. Bij de Duitse inval wijkt hij uit naar Vilnius (zijn ouders en een broer sterven in een vernietigingskamp), door de Russen naar Siberië gedeporteerd en waar hij weer wordt vrijgelaten na de inval van Hitler. Uiteindelijk komt Begin in Palestina terecht waar hij leider wordt van de verzetsbeweging Irgoen. Na de onafhankelijkheid van Israël is hij medeoprichter van de rechtse Heroet, die via fusies in 1970 uitgroeit tot de Likoed.

Begin wordt, na diverse eerdere pogingen, in 1977 gekozen als premier en leidt het land door zes roerige jaren. De premier streeft naar het ideaal van het Bijbelse idee van een Groot-Israël. Dit zorgt voor uitdagingen waardoor hij het land ook meesleept in een bloedige, aanvallende oorlog met Libanon. Deze oorlog maakt van Begin een teleurgestelde man en hij verliest de grip op het land en regering. In 1983 trekt hij zich terug uit de politiek.

NPO 2 / 13 augustus, om 00:05 – 01:00 : ‘Menachem Begin: Vrede en oorlog’