‘We moeten meer concerten en festivals bezoeken!’ U zou verwachten dat deze uitspraak van Herman Schueremans komt, maar het is de wetenschap die tot deze conclusie komt.

Wie gaat er niet graag af en toe naar een concert of festival om te genieten van de sfeer en muziek? Uit een onderzoek blijkt nu dat om de twee weken een concert bijwonen onze levensverwachting met negen jaar zou kunnen verhogen. Als dat geen goed nieuws is.

Het onderzoek werd uitgevoerd door The O2 en gedragswetenschapper Patrick Fagan van de Goldsmith University in Londen. Ze onderzochten een verband tussen het algemeen welzijn en een langer leven. Bij verschillende activiteiten werden psychometrische- en hartslagtests afgenomen.

Wat bleek? Tijdens een concert neemt na twintig minuten de algemene gemoedstoestand met eenentwintig procent toe. Dat betekent een toename van vijfentwintig procent in gevoelens van eigenwaarde. Maar daar stopt het niet: de mentale stimulatie stijgt met vijfenzeventig procent tijdens een concert.

Conclusie van het onderzoek: we worden gelukkiger als we live muziek ervaren in groep van mensen. Dit zorgt er dan weer voor dat we gezonder blijven en dus langer leven. Nog wel even meegeven dat ze niet onderzochten heeft wat de negatieve gevolgen zijn van overmatig alcoholverbruik tijdens concerten.