Dat heeft een onderzoek uitgewezen, en bijgevolg is hiermee het cliché nu officieel.

Uit een eerder onderzoek bleek al dat mensen met SUV’s de meest asociale parkeerders zijn. Al viel dat wel met een korreltje zout te nemen natuurlijk: SUV’s zijn meestal wat groter en breder en vele parkeerplaatsen zijn gewoonweg te smal. Dat hadden we ook al gemerkt tijdens onze test met de BMW X5.

In het Oostenrijkse Wenen gingen vorsers iets grondiger tewerk. Ze zetten zich met pen en papier bij verschillende kruispunten en maakten aantekeningen.

Ze deelden auto’s onder in de categorieën ‘gewone auto’s’, ‘bestelwagens’, ‘SUV’s’ en ‘sportwagens’ en keken naar bestuurders of ze hun gordel droegen, of ze niet-handsfree aan het bellen waren en of ze zich hielden aan de verkeersregels in het algemeen. Ze keken ook naar het geslacht van de bestuurder. Zo werden er in totaal 49.821 gecontroleerd.

In totaal droeg 13,8 procent van de bestuurders zijn gordel niet, was 3,1 procent met zijn telefoon bezig en beging 2,5 procent een andere verkeersovertreding.

De SUV-rijders scoorden op alle vlakken echter hoger. Onder hen droeg 16,5 procent zijn of haar gordel niet, gebruikte 5,2 procent niet-handsfree de telefoon en beging 3,1 procent van hen een andere verkeersovertreding. Er was één gecontroleerd kruispunt, waar 3 procent van de SUV-rijders vrolijk door het rode licht knalde.

Er bleek ook een verschil te zijn tussen mannelijke en vrouwelijke SUV-rijders. Meer vrouwen dan mannen vertikken het om de gordel te dragen, maar mannen zijn vaker met hun telefoon bezig en rijden meer door het rood.

De onderzoekers wilden ook nog uitvissen hoe het komt dat SUV-rijders asocialer zijn dan anderen, maar daar zijn ze niet in geslaagd. Volgens hen zijn er twee mogelijkheden: ofwel kopen asociale mensen eerder een SUV, ofwel worden mensen asociaal achter het stuur van hun hoog bakbeest.

Tja, daar hadden we zelf niet kunnen opkomen natuurlijk.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.