In België is monogamie nog altijd de norm. Toch zijn er steeds meer mensen geïnteresseerd in open relatievormen en met meerdere mensen tegelijkertijd een relatie aangaan. Maar worden we echt gelukkig van meerdere liefdesrelaties tegelijkertijd?

Een hele groep mensen willen geen relatie of ze experimenteren met nieuwe varianten. Staat de monogame liefdesrelaties onder druk, net als in de jaren zestig? Polyamorie is de hardnekkigste trend, van meerdere mensen tegelijk kunnen houden en met meerdere mensen tegelijkertijd een relatie kunnen aangaan zou bevrijdend zijn. Maar maakt het hebben van meerdere partners ons gelukkiger? Nieuw wetenschappelijk onderzoek spreekt dit tegen.

De National Bureau of Economic Research onderzocht hoeveel partners we nodig hebben om gelukkig te zijn. Nu blijkt dat mensen het gelukkigste zijn met slechts één partner per jaar. Volgens het onderzoek hebben homoseksuele en heteroseksuele mensen die zich inzetten voor één persoon een grotere kans om gelukkiger te zijn.

Of ons geluksgevoel veroorzaakt wordt door de feel-good hormonen of emotionele intimiteit: monogamie geeft je de meeste kans op het gevoel gelukkig te zijn. De onderzoekers geven mee dat monogamie de meerderheid van de proefpersonen gelukkig maakt maar dit kan voor ieder persoon anders zijn. Als Polyamorie je ding is en je partner stemt in, dan mag dit onderzoek je niet tegenhouden.