Christian Bale behoort nog tot een generatie acteurs die niet vertrouwt op CGI-effecten of body suits om lichamelijke transformaties te ondergaan voor een rol.

Je kan wel zeggen dat hij de ultieme gewichtsartiest is. Of het gezond is, dat is een andere zaak. Toen hij de iconische serial killer Patrick Bateman in American Psycho vertolkte in 2000, bouwde hij zijn lichaam om tot het ‘Olympische ideaal’. Dat dit het gewenste effect had, werd duidelijk toen bij Bale’s douchescène opeens alle vrouwelijke crewleden kwamen opdagen. Zijn dieet bestond bijna alleen uit kipfilet en hij moest het bestaan van koolhydraten vergeten. 

Na zijn rol in Reign of Fire ging Christian Bale echt heel diep voor de rol in The Machinist. Hij ging van 83 kg naar een onmenselijke 55 kg. Om een jaar later weer helemaal afgetraind te zijn voor zijn rol in Batman Begins, waar hij weer 86kg woog.

Daarna volgde films als The Fighter, American Hustle en Vice, waar hij telkens als een menselijke jojo zowel enorm veel gewicht moest verliezen als aankomen. Ook zijn lichaamshouding paste hij aan, aan zijn personage, waardoor hij uiteindelijk twee wervels in zijn ruggengraat verschoof en een hernia opliep.

Gelukkig komt wijsheid met de jaren en beseft Bale dat het niet meer zo verder kan. “Ik ben wat saaier geworden. Ik heb het gevoel dat als ik blijf doen wat ik in het verleden gedaan heb, ik dat niet ga overleven”, liet hij onlangs in een interview uitschijnen.

Ben je trouwens benieuwd hoe hij zich voorbereidde om een skeletor-body te kweken in The Machinist?

Een extreem dieet dat bestond uit zwarte koffie, een appel en een blikje tonijn per dag. C’est tout. Vier maanden lang lang at Christian Bale nog geen 200 calorieën per dag. Een ramp voor je metabolisme, weerstand en lichamelijke conditie. 

Met andere woorden, het is wreed bale(n)!

 

 

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."