Klassieke bedrijfsmodellen hebben het de laatste jaren afgedaan. Via talrijke apps zoals Uber en Airbnb heeft de particulier het zelfstandig ondernemen ontdekt, dit tot grote frustratie van andere ondernemers.

Vooral Airbnb ligt gevoelig, want in ons land alleen al bieden ongeveer 10.000 Belgen een slaapplek aan via het online platform. Ben je van plan je woonst ook aan te bieden, zorg dan eerst dat alles wettelijk in orde is. Want, geloof het of niet, de belastinginspecteur heeft ook internet.

De regels zijn gelijklopend voor de verschillende gewesten in België. Zo moet je in orde zijn met de brandveiligheidsvoorschriften/ rookmelders bijvoorbeeld zijn een must. Ook op gebied van hygiëne en comfort zijn er heel wat regels, en je moet in bezit zijn van een burgerlijke aansprakelijkheid-verzekering.

Maar de eerste vraag die je moet stellen: is mijn woonst wel de moeite om te verhuren, en zo ja aan hoeveel euro per dag? In dat geval kan je wat online hulp inroepen via de de website van Eliot & Me . Het is principe is simpel: je voert je adresgegevens in, hoeveel personen er in jouw nestje kunnen, hoeveel slaapkamers je hebt en hoeveel badkamers er zijn. Aan de hand van deze informatie schat de site in wat jij per dag of per week kunt vragen voor je huis.

Maar daar bovenop krijg je nog wat extra info die weleens nuttig kan zijn. Zo laat de site zien in welke periode je huis het meeste waard is. Ook of je concurrentie moet vrezen van de buren.

Of de toekomstige bezoekers je paleisje nog in één stuk gaan achterlaten, dat is dan weer nattevingerwerk.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."