De Wever wil weer aan de federale tafel gaan zitten, maar met wie?

Als straks de coronacrisis voorbij is, ontwaken we in een ontredderd land zonder regering. Als straks het mislukte avontuur van Wilmès voorbij is, kunnen we ons geen gekissebis veroorloven. Een natie die haar wonden likt, kan geen tweede ronde van slagen en verwondingen aan. De vraag is maar of onze politici de integriteit kunnen opbrengen om in functie van het land te denken. Want, er staat veel op het spel. Wie straks de boot mist, staat wellicht voor lange tijd aan de wal.

N-VA-voorzitter laat in De Zondag al wat in zijn kaarten kijken. Als in juni de volmachten aflopen van de minderheidsregering, wil N-VA terug aan tafel gaan zitten met de PS voor het vormen van een federale regering. “Maar wil de PS aan tafel? Ik denk van niet. Ik heb de indruk dat die partij het federale niveau opgegeven heeft”, aldus de Wever.

Een Vilvaldi-coalitie acht De Wever niet levensvatbaar. Hij ziet niet in hoe Vld en CD&V zich zou kunnen verzoenen met een PS die achter de PVDA aan loopt. En met Ecolo kan je volgens De Wever niet regeren tenzij je elk zelfrespect overboord gooit.

De conclusie van de Wever voorspelt dan ook weinig goeds op korte termijn. Hij denkt dat er een nieuwe episode van lopende zaken zit aan te komen. Totdat de mensen het echt beu zijn en er een confederale hervorming op tafel komt.

En daarmee weerklinkt de gong en stappen de zwaargewichten in de politieke ring.