Middeltje tegen katers ontdekt

Eindelijk een nuttige uitvinding.

De wetenschap bestudeert zowat alles wat er reilt en zeilt. De bedoeling van de wetenschap is het vinden van heldere antwoorden op (alle) vragen. Weten is echter niet altijd onmiddellijk nuttig. Je kan bijvoorbeeld dagdagelijks niet zoveel met een studie over de kracht van pinguïn-uitwerpselen, of met een studie over de kleur van medicatie, laat staan met de studie van kikkers en of de ziel daadwerkelijk 21 gram weegt of niet.

Doch, deze keer is iedereen het erover eens dat de wetenschap een bijdrage heeft geleverd aan het toekomstige welzijn van de mens. In Finland zochten enkele vrolijke Noormannen namelijk naar een middel tegen een kater – je weet wel de collateral damage na een avondje (te veel) drinken – en eureka – om de woorden van de bekende wetenschapper Archimedes te gebruiken – ze hebben er wat op gevonden!

Een dosis van 1200 milligram aminozuur L-cysteïne vermindert de misselijkheid en hoofdpijn – die hoort bij een kater – volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Alcohol and Alcoholism door onderzoekers van de universiteit van Helsinki.

19 vrijwilligers kregen de vervelende opdracht om zich gedurende een periode van drie uur stevig te bezatten. Een deel van hen kreeg daarna een placebo, de anderen een L-cysteïne-tablet.

En? Het schijnt te werken: de katers zijn minder, of zijn zelfs helemaal weg. Enige bijwerking: de drang om het ‘s anderdaags weer op een zuipen te zetten, is ook weg.

De onderzoekers ontvingen een financiering van Catapult Cat Oy, dat de L-cysteïnesupplementen verkoopt. Het ligt dus nog niet in de winkel. Een naam is er ook nog niet. Maar ze zijn er mee bezig.

Vol verwachting klopt ons hart.

 

 

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More