“Er zijn altijd meerdere mensen die graag minister worden.”

Groen profileert zich graag als de über-democratische partij van ons land. Maar met het schaamteloos opzijzetten van Kristof Calvo kost het de groenen de grootste moeite om dat nog verkocht te krijgen. Niets klein-menselijk is hen vreemd en ook intern politiek gekonkelfoes is een beker die niet aan de partij voorbijgaat. Het is nu eenmaal makkelijker om theoretische modellen op te stellen dan om ze daadwerkelijk na te leven.

Calvo is nog niet in de stemming voor interview en Alamaci speelt met blozende wangen de grote onschuld. Zij komt aandraven met de flauwe onliner dat het “op menselijk vlak niet helemaal is gelopen zoals we gewild hadden.” Wie zou ze met “we” bedoelen?

GVA trok naar de groene (ex)coryifee, Mieke Vogels, om straffe uitspraken uit haar neus te peuteren, maar moest vaststellen dat ook Vogels om de hete patat heen fietst. Vogels heeft geen moeite om zich kwaad te maken over Wouter Beke (CD&V) en Margot Cloet van Zorgnet-Icuro voor het beleid in de woonzorgcentra, maar als het over de eigen politieke familieleden gaat, blijft de taal van de barricades achterwege.

“Het was een keuze vóór Petra, niet tegen Kristof. Dat weet hij”, zegt ze op politiek correcte wijze, en begint vervolgens over timing en wat ze geleerd heeft van Wilfried Martens. Ze lopen bij groen duidelijk over bio-eieren als het onderwerp Calvo-Almaci op tafel ligt. Ook Vogels wast de handen in onschuld en verschuilt zich achter het feit dat ze er niet bij was en dus ook niet kan bevestigen dat voorzitter Meyrem Almaci en Niel Staes van het partijbestuur met ontslag dreigden als Kristof Calvo toch de keuze zou worden.

“Ik hoor daar andere verhalen over”, vertelt ze aan GVA. “Het lijkt me wel logisch dat zij gaan voor het voorstel dat breed gedragen wordt in de partij. Het is belangrijk dat de procedure gevolgd wordt, met een zoektocht naar een consensus onder zo veel mogelijk partijleden. Ik snap dat het heel lastig is voor Kristof, maar dat is van alle tijden. Er zijn altijd meerdere mensen die graag minister worden.”

Groen is dus heel wat minder groen achter de politieke oren dan dat ze ons willen doen geloven.