Europese Commissie neemt wanhopige maatregel.

Om de druk in de overvolle Griekse migranten-kampen te verlichten, wil de Europese commissie 2.000 euro betalen aan wie vrijwillig terug naar huis gaat. “Met dat geld kunnen ze zich opnieuw integreren in hun land van herkomst”, zei de commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson tijdens een bezoek aan Griekenland.

Op de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Samos, Kos en Leros leven in totaal zo’n 37.000 migranten in onhygiënische levensomstandigheden. Niet zo lang geleden vond je de eilanden nog terug in de vierkleurenfolders van onze touroperators. De glans van het paradijs heeft plaats gemaakt voor het grauw van de hel. De plaatselijke bevolking heeft het gehad met de overlas en pikt het niet langer dat Europa de andere kant opkijkt. Niemand komt met een waardevol voorstel.

Er is de dreiging van een nieuwe stroom (on)gelukzoekers nu Erdogan de deuren heeft opengezet, en op het Griekse eiland Lesbos is de eerste coronabesmetting vastgesteld. Artsen Zonder Grenzen trekt aan de alarmbel en adviseert om de kampen te evacueren omdat ze perfecte omstandigheden bieden voor een Covid-19-uitbraak.

Is die ‘cadeau’ van 2.000 euro dan een dwaas manoeuvre?

Of heeft iemand een beter idee?