“Het is niet de eerste keer dat China de wereld in gevaar brengt.”

Mike Pompeo, de Amerikaanse minster van Buitenlandse Zaken, zei op de nieuwszender ABC dat hij zich aansluit bij de bewering van Trump dat het coronavirus uit een labo in de Chinese stad Wuhan komt. Of dat opzettelijk gebeurde, zegt hij niet, maar hij verwijt de Chinese overheid wel een gebrek aan samenwerking en communicatie met de rest van de wereld.

“Ze blijven westerlingen en de beste artsen de toegang ontzeggen”, aldus Mike Pompeo. “Wij moeten naar ginder kunnen gaan. Wij hebben nog altijd niet de stalen van het virus die wij nodig hebben.” Pompeo spreekt van “immense bewijzen” die aantonen dat Covid-19 vanuit een labo vertrok. “Het is niet de eerste keer dat de wereld in gevaar is gekomen door een virus dat uit Chinese laboratoria kwam”, zei Pompeo nog. Volgens hem voldoen vele Chinese laboratoria niet aan de vereiste normen en zijn ze een gevaar voor de hele wereldbevolking.

Waar of niet, het illustreert wel dat Amerika en China op een vijandige manier met elkaar omgaan. President Trump kondigde eerder al aan dat hij China wil straffen voor de pandemie en een schadevergoeding zal vragen.