Milieuvriendelijk de pijp uitgaan, doe je zo…

Wil je begraven worden, gecremeerd of geresomeerd?

In Nederland kan je binnenkort kiezen om na je dood ‘geresomeerd’ te worden. Resomeren is het oplossen van een stoffelijk overschot bij hoge temperatuur en onder druk. De Nederlandse regering heeft die optie wettelijk mogelijk gemaakt. De methode bestaat al van 1888. Ene Amos Herbert Hobson nam toen een patent op alkalische hydrolyse. Oorspronkelijk werd het gebruikt om karkassen van dieren om te zetten in mest voor planten.

Resomeren is het omgekeerde van cremeren. Cremeren gebeurt met vuur, resomeren met water. Het lichaam van de overledene wordt in water gebracht en daar wordt kaliumhydroxide aan toegevoegd. Het water wordt opgewarmd, tot zo’n 180 graden en onder druk gezet zodat het niet gaat koken. De combinatie van water onder druk, warmte en kaliumhydroxide maakt dat het lichaam wordt opgelost zodat enkel de beenderen overblijven die door het proces erg ‘stoffig’ zijn geworden en makkelijk vermalen kunnen worden tot as. De nabestaanden krijgen dus, net als bij een crematie, een urn mee met de as van de overledene.

Het hele proces zou drie uur duren en milieuvriendelijker zijn. Er komt geen schadelijke rook vrij, het verbruikt minder energie en de vloeistof die overblijft na het oplossen van het lichaam, kan geneutraliseerd worden met een zuur en kan dan veilig in het riool geloosd worden.

Verwacht wordt dat je dus binnenkort in ons land milieuvriendelijk verwerkt kan worden.

Willen we dat?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More