In totaal laat onze staat 96 miljoen aan belastingen liggen ten voordele van de sport. De grootste hap wordt geconsumeerd door het profvoetbal die voor 80 miljoen euro korting krijgt.

Terwijl in het voetbal het ene financiële gesjoemel volgt op het andere en spelers en trainers per jaar vaak meer verdienen dan een gewone man in zijn hele leven, vindt de overheid nodig om de excessen in de sector een duwtje in de rug te geven. Een club die een jaarloon van 2,5 miljoen euro aan een speler betaalt (standaardwedde voor een profvoetballer in ons land), krijgt 1 miljoen euro fiscale korting.

SP.A heeft een wetsvoorstel klaar voor de volledige afschaffing van de fiscale korting. Zij volgt hier mee de algemene verontwaardiging van de publieke opinie die het pervers vindt dat profvoetballers een pak minder moeten afdragen aan RSZ en bedrijfsvoorheffing. Kamerlid Joris Vandenbroucke (SP.A) is bijzonder scherp voor de sector. “Ik kan het niet verdedigen dat de gewone werkmens de lonen van deze grootverdieners subsidieert. Voetbalclubs zijn ondertussen miljoenenbedrijven. Wat mij betreft, mogen zij de lonen gerust betalen, maar dan moeten ze dat maar met eigen middelen doen.”

Het thema ligt op de federale onderhandelingstafel, maar N-VA en CD&V wringen zich in bochten om de korting te behouden, maar dan met een andere invulling. Met het laatste amendement over de zorgsector als voorbeeld, wijst Vandenbroucke er op dat, als het nog lang aansleept, zij in november een parlementaire meerderheid zullen zoeken en hun voorstel er doorduwen.