Saudie-Arabië hanteert nog altijd een middeleeuwse wetgeving.

Mohammad bin Salman, de kroonprins van Saudi-Arabië, probeert zijn land een modern imago te geven. Hij deed dat eerder al door wat influencers om te kopen met een megalomaan muziekfestival en door wielrenners – die alles doen voor het geld en geen vragen stellen – door de woestijn te laten fietsen. Maar echt modern is hij daardoor nog niet voor iedereen. Wanneer je prinsessen opsluit, familieleden laat oppakken, een journalist laat vermoorden en in Jemen mensen de dood in jaagt met een bloedige oorlog, is er meer nodig dan muziekfestivalletje en een paar coureurs.

Dus besluit de prins om een tandje bij te steken en schaft hij het onthoofden van minderjarigen af. Stok- en zweepslagen worden ook niet meer geven. Let wel, onthoofden van volwassen gaat nog altijd gewoon door en het afhakken van handen ook. Je kan ook niet tè modern gaan doen natuurlijk.

De Koran is het wetboek van Saudi-Arabië. Maar als een misdrijf niet duidelijk wordt omschreven in de Koran of de hoedoed, een deel van de sharia-wetgeving over zware vergrijpen, is het aan een rechter om op basis van zijn interpretatie van islamitische teksten te bepalen welke straf hij geschikt vindt.

Mohammad bin Salman zit op een berg oliedollars en gooit wat kruimels naar de internationale gemeenschap. En wij spelen het spelletje mee, want we willen natuurlijk niet dat onze naft en diesel duurder worden aan de pomp.