Elk land krijgt de leiders die het verdient maar dit kliekje wens je niemand toe.

De deadline voor de levering van de mondmaskers – waarvan iedereen wist dat er meer dan een geurtje aan zat, behalve bevoegd minister Philippe Goffin (MR) en de man die hem blindelings vertrouwde, minister Koen Geens – hebben we niet gehaald. Misschien is het tijd om de benaming ‘bevoegd’ te vervangen door ‘verantwoordelijk’.

Het obscure Luxemburgse postbusbedrijfje Avrox, dat gerund wordt door een Jordaans zakenman met twijfelachtige reputatie, een Franse restauranthouder en een Frans-Italiaanse voetbalmakelaar, heeft de goedgelovige Philippe Goffin niet kunnen bedienen. 

De textielsector staat (eindelijk) op haar achterste poten. Laten we hopen dat het land dit ook doet en zich bevrijdt van de paljasserij die haar misleidt. “Zo’n belangrijk order gunnen aan een “onbekend buitenlands postbusbedrijf” laat bij de Belgische textiel-, confectie- en kunststofbedrijven een wrange nasmaak na”, klinkt het. Sectorfederaties essenscia en Fedustria dringen aan op een snel onderhoud met bevoegd minister Philippe Goffin (MR). Wellicht volgt er ook een interpellatie in het parlement en naar alle waarschijnlijkheid, later – laat ons hopen – een doorlichting van de het hele mondmasker-dossier.

De Belgische bedrijven werden door Goffin vernederd en voorgelogen. “Deze mondmaskersaga ligt onze productiebedrijven zwaar op de maag”, zegt Yves Verschueren van essenscia in Het Laatste Nieuws. “Er lagen meerdere voorstellen op tafel voor mondmaskers 100% ‘made in Belgium’, waarmee de regering de lokale tewerkstelling in deze economisch zware tijden zou steunen. Dit is een miskenning van de gespecialiseerde kennis en expertise van de Belgische industrie.”

Wanneer mijnheer Goffin? Wanneer?