Testing, tracing, ouderen beschermen, kinderen naar school, mensen zoveel mogelijk aan het werk, maar…

Voortaan worden alleen nog mensen met symptomen getest. Daarmee hakt Vandenbroucke fataal in de stam van de mooie theoretische boom die hij had opgezet.

Eerste probleem

De regering verstrengt de maatregelen omdat mensen de regels onvoldoende volgen. Wanneer je iemand vraagt om in quarantaine te gaan omdat hij/zij in contact is geweest met een besmet persoon en moet wachten tot er eventueel symptomen komen, dan eis je enorm veel discipline, solidariteit en verantwoordelijkheid. Naar ons aanvoelen té veel. Bovendien haal je op die manier enorm veel mensen van de werkvloer, voor niets.

Tweede probleem

De labo’s kunnen het aantal testen niet meer aan. In maart was er een testcapaciteit van ongeveer 8.000 testen per dag, vandaag moeten er 70.000 verwerkt worden. Ja, en? Hoe lang loopt men al te zeuren over het opvoeren van de testcapaciteit? Wie zich vandaag laat testen, mag blij zijn dat hij/zij na drie dagen een resultaat krijgt. Ook die mensen haal je van de werkvloer.

Derde probleem

Hoe langer het duurt vooraleer iemand weet dat hij/zij positief is, hoe langer het ook duurt vooraleer de contacten van die persoon verwittigd kunnen worden. Als die contacten bovendien zelf geen symptomen hebben – en niet langer getest worden – dan kunnen ze nog dagenlang nietsvermoedend op het werk, op school en thuis anderen besmetten.

En dan gaan we er vanuit dat de contactopsporing werkt. Jammer genoeg moeten we nog maar eens constateren dat die niet – en nooit – heeft gewerkt zoals het zou moeten. In het begin zat men met de vingers te draaien en videospelletjes te spelen, nu kan men de druk niet aan. De cijfers die het Het Laatste Nieuws publiceert, zijn schrijnend. In Vlaanderen valt het nog mee en bereikt men 75 procent van de besmette personen, In Wallonië slechts 43 procent, in Brussel 30 procent. In Wallonië moesten 8.300 besmette personen gebeld worden, maar kon men slechts 1.650 telefoon­tjes doen.

Vierde probleem

De vorige drie problemen zorgen ervoor dat het virus weer onze woonzorgcentra binnendringt. Tien dagen geleden waren er 95 rusthuizen met coronagevallen, vandaag 206. We weten allemaal uit de eerste golf wat daar de gevolgen van zijn.

Dus? Waren we geen spreekwoordelijk ‘verwittigd man’? Nee, het is nog veel erger, de ‘verwittigde man’ deed niet anders dan verwittigen. Jammer genoeg bleef het daar bij.