Ongelukkige uitspraak van Frank Vandenbroucke zorgt voor massale afzeggingen van poetshulpen.

Anders dan tijdens de eerste golf, mogen poets- en huishoudhulpen nog altijd aan huis komen. Onlogisch? Niet voor de nieuwe regering. Toch voelen veel mensen er niet veel voor om een vreemde in hun huis toe te laten. Aan de andere kant, het is leuk om te thuis te komen in een proper kot.

“Onze sector mag én kan verder werken wanneer iedereen de veiligheidsregels naleeft, zoals de woning goed verluchten en niet in eenzelfde ruimte verblijven met de poetshulp. Mensen moeten dus geen schrik hebben van hun poetshulp”, zegt Kristel Bracke, directeur van Partena Hulp in Huis in ‘Het Nieuwsblad’.

Toch bellen mensen massaal af. De ongelukkige uitspraak van minister Vandenbroucke zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Die had laten verstaan dat afbellen geen enkel probleem is voor de poetshulp – een harde en slecht betaalde stiel – omdat “de lonen van die mensen toch doorbetaald worden”. Niet dus. Wanneer de dienstencheque firma voor de afgebelde poetshulp geen vervangopdracht vindt, dan valt de poetshulp in kwestie terug op 60 à 70 procent van een geplafonneerd loon.

En daar kan je nauwelijks nog patatjes van kopen.

Een ongelukkige uitspraak dus van Vandenbroucke die als socialist ongetwijfeld weet dat elke ‘frank’ telt.