Joachim Coens zegt dat hij het nooit meer zal doen, moeder tegen de grond gewerkt en afgevoerd.

Gisteren stelde Dirk Tuypens (PVDA) zich vragen bij het ontslag van drie Mechelse stadsarbeiders na een feestje. Tuypens is gemeenteraadslid voor PVDA in Mechelen, maar is ook bekend als acteur in series als Witse.

In de ‘Gazet Van Antwerpen’ van gisteren maakte hij de vergelijking met de twee kopstukken van CD&V, Joachim Coens en Pieter De Crem, die werden betrapt tijdens een lunch in een Brussels hotel. “De zwaarte van de sanctie voor het overtreden van een coronamaatregel is afhankelijk van waar de overtreder zich bevindt op de sociale ladder”, zegt Tuypens. Coens en De Crem maakten er zich van af door zich te excuseren. Nochtans hebben ze een voorbeeldfunctie. Geen sanctie, geen tuchtprocedure, geen boete.

Twee arbeiders van de uitvoeringsdiensten werden de laan uitgestuurd omdat ze volgens de stad organisator waren van het feest. Een derde omdat hij er ondanks een opgelegde quarantaine aanwezig was en later positief testte op corona. Dat gebeurde buiten hun uren.

Maar gisteren was er nog een incident in Schilde. Daar liep een discussie tussen een coronaploeg en een moeder die aan de schoolpoort weigerde om een mondmasker te dragen uit de hand. De vrouw werd voor de ogen van haar kinderen tegen de grond gewerkt, geboeid en afgevoerd.

Hoe noemde gouverneur Berx dat alweer? Juist, ‘handhaven’. Maar dat geldt niet voor beleidsmakers.